Pesto bazyliowe na bazie prażonych pestek dyni

0 (0 ocen)

  • 15 min

Orzeszków piniowych nie lubię, więc pesto przygotowałam na pestkach dyni-te uwielbiam :) efekt-pyszny dodatek do potraw! Niestety pogoda za oknem nie pozwoliła uchwycić głębi koloru (sos jest troszkę bardziej zielony, choć nie tak jak ten ze sklepu).

  • 15 min

Składniki:

  • 1 krzaczek bazylii
    2 łyżki pestek dyni
    3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    1 ząbek czosnku
    kilka kropel soku z cytryny
    2 łyżki drobno startego parmezanu
    sól morska
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pesto bazyliowe na bazie prażonych pestek dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suchą patelnię teflonową rozgrzewamy i prażymy pestki dyni (trzeba cały czas mieszać i pilnować by nie spalić). Uprażone pestki przekładamy do blendera, dokładamy pozostałe składniki prócz sera. Po zmiksowaniu dokładamy parmezan i ponownie miksujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy jeszcze trochę oliwy z oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki Makaron Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować