Pesto z roszponki i oliwek

0 (0 ocen)

  • 15 min

To moje pierwsze pesto, ale na pewno nie ostatnie. Bardzo mi zasmakowało ze świeżą, czosnkową bagietką. Powstało zupełnie przypadkiem, po imprezie zostało mi pół słoiczka oliwek i sporo roszponki, które musiałam jakoś spożytkować. Nic się nie zmarnowało, a było pysznie :)

  • 15 min

Składniki:

  • -200 g roszponki
    -ok 20 oliwek
    -1 łyżeczka łuskanych ziaren słonecznika
    -1 łyżka oliwy z oliwek
    -1 ząbek czosnku
    -ewentualnie sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pesto

Pesto z roszponki i oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Roszponkę dokładnie płuczemy i wrzucamy do miski. Blendujemy.
  • 2 2. Wrzucamy oliwki i czosnek. Dokładnie blendujemy na gładką masę.
  • 3 3. Wrzucamy ziarna słonecznika i wlewamy olej. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem (ja nie doprawiam, gdyż dla mnie pesto jest już wystarczająco intensywne).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Oliwki Roszponka Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować