Perliczka pieczona z winnym jabłkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje pierwsze podejście do perliczki- a jakże udane- mięso wprost rozpływa się w ustach !

Składniki:

  • - 1 średnia perliczka o wadze około 1,5 kg
    - 3 średnie winne jabłka
    - 8 dużych plastrów dosyć tłustego parzonego boczku
    - 2 duże łyżki masła
    - 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina
    - 2 łyżki majeranku
    - sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Perliczka pieczona z winnym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Perliczkę oczyszczamy, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy wewnątrz i na zewnątrz solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • 2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w szesnastki. Dodajemy majeranek, dokładnie mieszamy i faszerujemy nimi perliczkę. Nacięcie spinamy wykałaczkami.
  • 3. Perliczkę obkładamy boczkiem, który możemy przywiązać sznurkiem, aby boczek nam się nie zsuwał przy obracaniu mięsa.
  • 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny (po 10 minutach obkładamy schłodzonym masłem).
  • 5. Po tym czasie polewamy perliczkę białym winem, a następnie co 10 minut płynem, który wytworzy się z jej pieczenia. Trzymamy w piekarniku jeszcze mniej więcej 50-60 minut (na 20 minut przed końcem pieczenia obracamy perliczkę na drugą stronę).
  • 6. Podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Perliczka Wino Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować