Przepis na ten makaron wymyśliłam sama. Danie jest zdrowe, lekkie i sycące. Smakuje nawet tym którzy nie przepadają za bezmięsnymi potrawami.Wiele osób mylnie sądzi, że zdrowe wyklucza smaczne.
15 min
Składniki:
250g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek
250g pieczarek
Spora cebula
2 ząbki czosnku
Świeże lub suszone zioła: bazylia i tymianek
Przecier pomidorowy (2-3 łyżeczki)
Sól , pieprz
Odrobina startego żółtego sera (można zrezygnować)
Pełnoziarnisty makaron spaghetti bez mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy all’dente (bardzo ważne, pełnoziarnisty makaron po rozgotowaniu jest po prostu ohydny) z dodatkiem łyżki oliwy.
2.Drugą łyżkę oliwy podgrzewamy na patelni. Kiedy będzie gorąca wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, zmniejszamy ogień i mieszamy póki cebula się nie zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone w pół plasterki pieczarki, lekko solimy, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu ok. 5-6 minut.
3.Następnie dodajemy posiekane świeże zioła i ¾ szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.Połowę sosu mieszamy z makaronem a drugą połową polewamy gotowe porcje. Na koniec dekorujemy gałązką tymianku i żółtym serem.
Komentarze