Pełnoziarniste sakiewki z pizzy z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na oleju usmażyć pokrojoną w piórka paprykę, dodać cebulę - smażyć około 3 minut. Następnie dodać mięso - całość smażyć około 15 minut. Odstawić by farsz wystygł. Pomidory odcedzić z zalewy, dodać rozdrobniony czosnek, wymieszać. Dodać do przestudzonego mięsa, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Do miski wsypać obie mąki, dodać olej, wodę sól, cukier i pokruszone drożdże, odstawić na 5 minut, następnie całość zagnieść, wyrobić elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie ciasto, pokroić na 3 pasy prostokątne a te na pół. Na każdy prostokąt nałożyć porcję farszu, zebrać brzegi, skleić, by powstała prostokątna sakiewka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 15 minut w temp. 200 stopni aż ciasto będzie przypieczone i chrupiące. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny, posypać pietruszką.
Porady
Zamiast zwykłej cebuli można dodać czerwoną cebulę.
Komentarze