Pełnoziarniste sakiewki z pizzy z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pizza inaczej z soczystym nadzieniem w sam raz obiad. Smakuje wybornie i bardzo szybko znika z talerza.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    Farsz:
    1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    2 cebule pokrojone w kostkę
    2 duże ząbki czosnku
    Sól, pieprz
    1 puszka pomidorów z puszki
    1 czerwona papryka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Sok z cytryny
    Siekana świeża pietruszka
    Ciasto:
    1 szklanka mąki gryczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    1 dag drożdży
    Szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pełnoziarniste sakiewki z pizzy z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na oleju usmażyć pokrojoną w piórka paprykę, dodać cebulę - smażyć około 3 minut. Następnie dodać mięso - całość smażyć około 15 minut. Odstawić by farsz wystygł. Pomidory odcedzić z zalewy, dodać rozdrobniony czosnek, wymieszać. Dodać do przestudzonego mięsa, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    Do miski wsypać obie mąki, dodać olej, wodę sól, cukier i pokruszone drożdże, odstawić na 5 minut, następnie całość zagnieść, wyrobić elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie ciasto, pokroić na 3 pasy prostokątne a te na pół. Na każdy prostokąt nałożyć porcję farszu, zebrać brzegi, skleić, by powstała prostokątna sakiewka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 15 minut w temp. 200 stopni aż ciasto będzie przypieczone i chrupiące. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny, posypać pietruszką.

Porady

Zamiast zwykłej cebuli można dodać czerwoną cebulę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować