Pełnoziarniste placki na sodzie

0 (0 ocen)

Kiedyś robiłam takie placki z białej mąki,ale odkąd spróbowałam z mąką pełnoziarnistą to już do tamtych nie wrócę.

Składniki:

  • 400 g mleka zsiadłego
    1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
    1 i 3/4 szkl. mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    1 łyżka śmietany 18%
    olej do smażenia

Pełnoziarniste placki na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść luźne ciasto. Podzielić na 8-9 porcji.
    Każdą wałkować na 6-7 mm podsypując lekko mąką.
    Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
    Podawać zamiast pieczywa, świetnie smakują z dżemem lub miodem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy