Pełnoziarniste penne w sosie wątróbkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niezwykle udane i smakowite połączenie tradycji polskiej z kuchnią włoską. Klasyczny mariaż wątróbki, cebulki i jabłka w nietypowym wydaniu, bo w postaci sosu serwowanego z pełnoziarnistym penne z semoliny. Zapewnia, że potrawa przypadnie do gustu nawet tym, którzy za wątróbką nie przepadają.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (dla 4-5 osób):

    · 20 dag wątróbki drobiowej

    · mięso z kurczaka np. 1/2 udka z kurczaka

    · 1/2 cebuli

    · 0,5 bułki pełnoziarnistej namoczonej w mleku

    · 1 pęczek pietruszki

    · 1 jajko

    · sól

    · pieprz

    · 1/2 łyżka bułki tartej

    · 500 g penne pełnoziarnistego z pszenicy durum

    · 1 papryczka fiferoni z zalewy octowej pozbawiona pesteczek

    · 1 duża cebula

    · szczypta cukru

    · 1 duże jabłko

    · duża garść orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni

    · woda spod gotowania makaronu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka Sosy Penne

Pełnoziarniste penne w sosie wątróbkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę i mięso z kurczaka mielimy razem z cebulą. Dodajemy namoczoną bułkę, jajko, drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odlewamy sobie szklankę wody spod gotowania makaronu.

    Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę z równie drobno posiekaną papryczką z odrobiną soli i cukru. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ze skórką. Kiedy jabłuszko lekko straci swoją surowość, dodajemy przygotowany mięsny farsz i całość dobrze mieszamy (na małym ogniu). Podlewamy wodą spod gotowania makaronu- jej dodajemy stopniowo, regulując gęstość sosu. Kiedy wątróbkowy sos straci swoją surowość, co dzieje się błyskawicznie, dodajemy makaron i podlewamy jeszcze odrobiną wody. Całość dosmaczamy solą i pieprzem. Posypujemy przesiekanymi orzechami włoskimi- delikatnie mieszamy. Podajemy ciepłe - możemy posypać orzechami lub jeśli mamy świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować