Pełnoziarniste penne w sosie alfredo z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pełnoziarniste penne w sosie Alfredo z tuńczykiem
03/26/20141 Comment
Śmietanka, masło, ser, czosnek, te kilka składników tworzy klasyczny włoski sos pod tajemniczą nazwą Alfredo. Szybki i zarazem prosty w przygotowaniu. Sosem polałam mój ulubiony makaron, dodatkiem był tuńczyk w sosie własnym. Buon apetito!
Składniki:
(dla 2 osób)
2 łyżki masła
ząbek czosnku
200 ml śmietanki kremówki 30 %
60 g parmezanu
sól
pieprz
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
makaron pełnoziarnisty penne
świeża natka pietruszki
Obraz
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony drobno czosnek, chwilę smażymy następnie dolewamy śmietankę. Mieszamy do momentu, aż składniki połączą się. Wyłączamy gaz i dosypujemy starty parmezan, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, na wierzch rozkładamy kawałki tuńczyka. Całość posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
SMACZNEGO
Komentarze