Ciasto jest dość specyficzne w smaku, ze względu na pełnoziarnistą mąkę, ale po dwóch kęsach zakochałam się w nim :) Polecam przede wszystkim że zdrowo, odżywczo... świetne paliwo energetyczne!
Pełnoziarniste ciasto z porzeczkami i truskwakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać szczyptę soli, cukier, nadal ucierać, następnie dodawać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiac przez sitko, pozostałości na sitku dodać do przesianej mąki - nie wyrzucać :) Do masy dodawać na przemian mąkę i mleko - mieszać do połączenia składników.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę, wyrównać, na górę ułożyć obrane i oczyszczone owoce, piec w rogrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni ok 40-50 minut.
Komentarze