Pełnoziarniste bułki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, mieszamy. Wsypujemy wymieszane wcześniej ze sobą mąki i sól. Zagniatamy na gładkie ciasto (będzie lekko się kleić), na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ponownie zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h.
3.Formujemy bułki preferowanej wielkości (u mnie 8 dużych, ale równie dobrze może być to 16 mniejszych). Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
4.Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.
Komentarze