Pełnoziarniste tagiatelle po meksykańsku z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku wstawiamy wodę z dodatkiem soli i kilku kropel oleju. Zagotowujemy.
2.W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
3.Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na rumiano. Dodajemy paprykę i smażymy 2 minuty. Wrzucamy tuńczyka, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
4.Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy al'dente wg przepisu na opakowaniu (ok 10-12 min).
5.Na patelnię dodajemy fasolę, pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy papryką słodką, pieprzem i mieszanką przypraw. Mieszamy. Dusimy 10 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
6.Ugotowany i odcedzony makaron polewamy sosem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii
Porady
Do przygotowania dania możemy użyć również innego, ulubionego makaronu.
Komentarze