Każdą pizzę cechuje różnorodność doboru składników wg swojego uznania,ta z salami i cukinią bardzo nam smakowała!
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
20 dag mąki pełnoziarnistej
3 dag drożdży świeżych
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mleka
1 łyżka oliwy
Nadzienie:
1 cukinia młoda
12 plastrów paprykowej salami
30 dag pieczarek
1 cebula
ketchup paprykowy lub sos pomidorowy
20 dag sera żółtego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
zioła włoskie lub mieszanka do pizzy
sól i pieprz do smaku
szczypiorek do posypania
Pełnoziarnista pizza z cukinią i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę pszenną przemieszać z mąką pełnoziarnistą ,posolić wbić jajka oraz dolać ciepłą wodę.Mleko podgrzać lekko w rondelku z cukrem wkruszyć drożdże oprószyć łyżką mąki pszennej i zostawić do wyrośnięcia zaczynu.Gdy już jest gotowy wlać do mąki i ręką wyrobić gładkie ciasto pod koniec wyrabiania dolać oliwę.Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następnie ciasto podzielić na dwie lub trzy części w zależności jak duże okrągłe placki chcemy mieć i na stolnicy rozwałkować .Odstawić na 10 minut aby ciasto podrosło.
2.Nadzienie:
Pieczarki myjemy kroimy na plasterki,cebulę siekamy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy cebulę i pieczarki dusimy około 10 minut aż połowa soku odparuje oprószamy 2 łyżkami maki pszennej doprawiamy do smaku ziołami włoskimi i solą.Zestawiamy z ognia.
3.Ser ścieramy na tarce cukinię kroimy w cienkie plastry.
Gotowe drożdżowe placki układamy na blasze,smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym rozkładamy pieczarki salami oraz cukinię ,posypujemy tartym serem wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Podajemy gorącą prosto z pieca pokrojoną na kawałki,posypaną siekanym szczypiorem.
Komentarze