pełnoziarnista pizza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

przepis mniej kaloryczny od zwykłej pszennej pizzy, a zarazem równie smaczny

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka pełnoziarnista żytnia- 450g
    drożdże- 30g
    woda 300 ml
    szczypta cukru
    płaska łyżeczka soli
    ulubione zioła

    Sos pomidorowy:
    przecier pomidorowy- 500g
    chilli- 1 sztuka
    cebula- 1 sztuka
    ulubione zioła
    pieprz

    Składniki na pizzę:
    mozzarella light
    pieczarki- 3 sztuki
    kukurydza- mała puszka
    pomidor- 1 sztuka
    szynka drobiowa- kilka plasterków
    kabanos drobiowy- 2 sztuki
    pół papryki
    mała pojedyncza pierś z kurczaka
    (oczywiście składniki wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pełnoziarnista pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00c1rp5 1. Ciasto :
    Do letniej wody dodajemy drożdże i cukier, odstawiamy na 10 minut. Przez ten czas przesiewamy mąkę przez sitko, solimy i dodajemy zioła (u mnie tymianek i bazylia). Całość wyrabiamy i odstawiamy na 30-40 min w ciepłe miejsce.
  • image-26vuvog 2. Sos pomidorowy:
    Podczas, gdy ciasto rośnie robimy sos. Przecież wlewamy do garnka i gotujemy żeby wyparowała woda, chilli i cebulę drobno siekamy i dodajemy do garnka, dodajemy pieprz i zioła. (u mnie 2 gałązki bazylii, gałązka oregano i tymianku). Całość gotujemy ok. 20 minut.

    Włączamy piekarnik na 220˚ z włożoną płaską blaszka.
    Kroimy składniki na pizzę.
    Jeśli używamy piersi z kurczaka, kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i smażymy.
  • 3. Ciasto wałkujemy, układamy je na papierze do pieczenia, nakładamy sos pomidorowy oraz składniki w dowolnej kolejności. Kładziemy na desce żeby zsunąć na blachę znajdującą się w piekarniku. Pieczemy 10 minut.
  • image-0dt318n 4. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.
    Przepis na mój sos czosnkowy znajdziecie tu:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-czosnkowy-113

  • 5. Z tego przepisu wychodzą 2 dość duże pizze.

Porady

Jeśli dodajemy świeże zioła do sosu, dodajmy je na sam koniec, żeby ładnie wyglądały i miały odpowiedni smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować