Pełnoziarnista babka z marchewką i jabłkiem

4.5 (194 ocen)

Myślicie już o świętach ?Pyszne, pulchne babki !Już nie mogę się doczekać !

Składniki:

  • 1 jabłko
    2 średnie marchewki
    garść rodzynek
    1/2 szklanki brązowego cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru waniliowego
    masło do natłuszczenia formy
    bułka tarta do posypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Pełnoziarnista babka z marchewką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pełnoziarnista babka z marchewką i jabłkiem 1. Marchew utrzyj na tarce o małych otworach natomiast jabłka o dużych. Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami mąkę pełnoziarnistą, pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec wsyp rodzynki, jabłko i marchew. Delikatnie połącz składniki. Ciasto przełóż do formy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Moja forma ma średnicę 16 cm a jest głęboka na ok 8 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować