Pęczak jest kaszą jeczmienną i najmniej przetworzonym ziarnem jęczmienia. Posiada najwięcej wartości odżywczych.Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na pęczotto z kurkami. Danie proste w wykonaniu i pyszne przy tym.
40 min
Składniki:
120 g kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
200 g kurek
około 750 - 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez 'farfocli')
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
1 cebula dymka lub szalotka
1 ząbek czosnku
3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania
masło: 1 łyżka + 1 - 1,5 łyżki schłodzonego
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Pęczotto (orzotto) z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw.
W rondelku podgrzej 1 - 1,5 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż jeszcze minutę.
Dodaj kaszę pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy pęczak 'wypije' wino, dodawaj stopniowo bulion - chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż kasza 'wypije' poprzednią porcję bulionu.
Po około 10 minutach na drugiej patelni - na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmaż kurki. Smaż je około 5 - 7 minut często mieszając. Gdy będą gotowe dodaj do kaszy.
Gdy pęczak uzyska pożądaną miękkość - rondel zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj parmezan, wymieszaj. Następnie - schłodzone masło, ponownie wymieszaj.
Podawaj odrazu - ciepłe pęczotto.
Komentarze