Pęczetto z pieczarkami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Danie jednogarnkowe, pożywne i bardzo smaczne. Kremowa konsystencja i wyrazisty smak to główne cechy tego dania.

  • 45 min

Składniki:

  • 300 g kaszy pęczak
    300 g pieczarek
    100 g świeżego szpinaku (baby)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 1/2 l gorącego, domowego bulionu warzywnego
    1/3 szklanki startego sera grana padano lub parmezanu
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki masła
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    sól (opcjonalnie - do smaku)
    3 łyżki posiekanej natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Ser

Pęczetto z pieczarkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju podgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody i zarumienienia grzybów. Pieczarki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć na łyżce masła i oliwy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać suchą kaszę i podsmażyć, aż stanie się szklista. Do kaszy wlewać po chochelce gorącego bulionu i gotować do całkowitego wchłonięcia płynu. Tak postępować do czasu, aż kasza będzie miękka i kleista. Do kaszy dodać podsmażone wcześniej pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki szpinaku, starty ser i łyżkę masła. Całość wymieszać i chwilę poddusić. Posypać natką pietruszki i podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować