Pebernodder, czyli pieprzowe orzechy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć przy pomocy miksera na kremową masę, dodać jajko i dobrze zmiksować. Do drugiego naczynia przesiać mąkę i sodę, dodać do niej pozostałe przyprawy i dobrze wymieszać. Mąkę z przyprawami dosypać do masy maślanej, wymieszać, a następnie szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
2.Z ciasta utoczyć wałeczki o grubości kciuka i pokroić je na równe kawałki. Nie ma potrzeby podsypywania mąką, bo ciasto jest plastyczne i nie klei się do stolnicy. Kawałeczki ciasta formować na kształt kuleczek wielkości orzechów laskowych.
3.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-12 minut w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem.
Porady
Ciasteczka są dość pikantne, żeby złagodzić ich smak, należy zmniejszyć ilość białego pieprzu.
Komentarze