Pebernodder, czyli pieprzowe orzechy

4.5 (175 ocen)

Maślane, kruche duńskie ciasteczka z charakterem, ładnie zapakowane mogą stanowić pyszny prezent pod choinkę :)

Składniki:

  • Z podanych składników wyszły mi dokładnie 142 sztuki:
    125g masła o temperaturze pokojowej
    125g cukru
    1 jajko
    300g mąki
    1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki białego pieprzu
    1/4 łyżeczki kardamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pebernodder, czyli pieprzowe orzechy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć przy pomocy miksera na kremową masę, dodać jajko i dobrze zmiksować. Do drugiego naczynia przesiać mąkę i sodę, dodać do niej pozostałe przyprawy i dobrze wymieszać. Mąkę z przyprawami dosypać do masy maślanej, wymieszać, a następnie szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  • 2. Z ciasta utoczyć wałeczki o grubości kciuka i pokroić je na równe kawałki. Nie ma potrzeby podsypywania mąką, bo ciasto jest plastyczne i nie klei się do stolnicy. Kawałeczki ciasta formować na kształt kuleczek wielkości orzechów laskowych.
  • 3. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-12 minut w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem.

Porady

Ciasteczka są dość pikantne, żeby złagodzić ich smak, należy zmniejszyć ilość białego pieprzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Imbir Kardamon Pieprz biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować