Penne rigatoni z kurczakiem i pieczarkami

2 (1 ocen)

  • 30 min

To jedno z tych dań, które zaskakuje swoim smakiem pomimo prostych składników. Delikatny ledwo wyczuwalny smak curry fajnie współgra ze śmietanowo-pieczarkowym sosem a dodatkowym atutem jest to, że to danie przygotujemy w 30 minut

  • 30 min

Składniki:

  • Opakowanie penne rigatoni
    1 podwójny filet z kurczaka
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    0,5 kg pieczarek
    200 ml śmietany 30 %
    1 łyżeczka curry
    2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    Sól , pieprz
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne rigatoni z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wsypujemy curry, przesmażamy 1 minutę (aby wydobyć aromat ) dokładamy kurczaka i smażymy na rumiano około 10 minut. Usmażonego kurczaka przekładamy na talerzyk. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ząbek czosnku. Kiedy cebula lekko zmięknie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko razem dusimy około 15 minut. W międzyczasie nastawiamy wodę do ugotowania makaronu i gotujemy penne rigatoni według zaleceń na opakowaniu. Do podsmażonych pieczarek dodajemy podsmażone wcześniej mięso, wlewamy śmietankę i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron przekładamy do sosu, mieszamy, dodajemy posiekaną pietruszkę i przekładamy makaron na talerze. Serwujemy gorące posypane tartym parmezanem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak Makaron Pieczarki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować