Zapiekane szpinakowe penne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Ta zapiekanka okazała się bardzo smacznym i pożywnym pomysłem na szybki obiad z wykorzystaniem kotletów z kurczaka (a'la schabowe) z dnia poprzedniego, na które nie mieliśmy już ochoty ;)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na około 6 porcji:
    500 g makaronu penne
    200 g kurek mrożonych
    500 g całych liści szpinaku (może być mrożony)
    2 kotlety z piersi kurczaka (opanierowane i usmażone, z obiadu z dnia poprzedniego)
    1 cebula
    5 suszonych pomidorów z zalewy
    1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
    50 g sera żółtego
    duży ząbek czosnku
    olej do smażenia
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony

    SOS:
    50 g masła
    40 g mąki pszennej
    ½ litra mleka
    odrobina mielonej gałki muszkatałowej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane szpinakowe penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 3. Następnie dodajemy łyżkę zalewy z suszonych pomidorów i liście szpinaku (u mnie mrożone) i wszystko razem dusimy do momentu rozmrożenia szpinaku, czasem mieszając.
  • 4. Gotowe przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Kotlety z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku.
  • 6. Do farszu dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz pokrojony drobno czosnek, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy go solą i pieprzem.
  • 7. Do szpinaku dodajemy ciepły makaron i całość dokładnie mieszamy.
  • 8. Kurki przesmażamy chwilę na patelni, by się odmroziły.
  • 9. SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
  • 10. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką).
  • 11. Gotowy sos delikatnie przyprawiamy.
  • 12. Duże naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy połowę makaronu.
  • 13. Następnie rozkładamy kurki, polewamy połową sosu beszamelowego i wykładamy pozostały makaron.
  • 14. Na całość wylewamy resztę sosu beszamelowego, rozsmarowujemy go i układamy na nim pokrojony w kostkę żółty ser.
  • 15. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 30 minut (bez termoobiegu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować