Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowo-czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pomysł na szybki i smaczny obiad

  • 20 min

Składniki:

  • 300g makaronu penne
    1 puszka tuńczyka w oleju
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    50 ml wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    odrobina ketchupu
    oregano
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Penne

Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Na patelni dusimy koncentrat pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy wodę i oliwę z oliwek oraz odrobinę ketchupu. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę wody. Sos powinien mieć gęstą konsystencję. Gotujemy przez chwilę.
  • 2. Tuńczyka odsączamy z oleju i dodajemy do sosu. Chwilę dusimy.
  • 3. Makaron odcedzamy i łączymy z przygotowanym sosem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Porady

Oregano możesz zastąpić ziołami prowansalskimi, a wodę białym winem stołowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Tuńczyk Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować