Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią

0 (0 ocen)

  • 50 min

Makaron z soczewicą kabanosami i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe dni jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły.

  • 50 min

Składniki:

  • 40 dag makaronu penne
    30 dag drobnej czerwonej soczewicy
    20 dag suszonych kabanosów
    1 duża cebula
    ½ cukinii lub 1 nieduża
    1 ząbek czosnku
    2 marchewki
    3-4 łyżki oliwy
    1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego
    3 łyżki ostrego ketchupu
    ½ szklanki przecieru pomidorowego
    sól himalajska do smaku
    czarny pieprz mielony do smaku
    gałązka świeżego rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ff373h 1. Wykonanie dania:
    W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę ząbek czosnku oraz marchewki, podsmażamy chwilę,
  • image-21n0sm4 2. wsypujemy soczewicę dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię-(nie obieramy ze skórki),
  • image-162wv1p 3. zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
  • image-02mjlm1 4. Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy suchy makaron, dodajemy przecier i ketchup i gotujemy jeszcze 15 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub rosołu.
    Podajemy gorące danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować