Klopsiki w takim sosie pomidorowym są bardzo aromatyczne i smaczne, najlepiej smakują z makaronem penne. Zimową porą świeże pomidory zastępuję domowym przecierem pomidorowym.
Penne z klopsikami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte pomidory kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Dusimy na małym ogniu do momentu aż pomidory będą się rozpadać, przecieramy przez sitko. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Z masy formujemy małe okrągłe pulpeciki, obsmażamy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, przekładamy do sosu pomidorowego. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na oleju, marchewkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i czosnku, chwile razem smażymy, przekładamy do sosu, dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko razem gotujemy przez 15 minut, doprawiamy do smaku, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Umyta bazylię drobno siekamy, dodajemy do sosu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju według przepisu na opakowaniu. Makaron podajemy z przygotowanym sosem.
Komentarze