Penne z karmelizowaną czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju z suszonych pomidorów. Gdy cebula będzie miękka, dodać cukier i ocet. Wymieszać, dusić jeszcze chwilkę.
2.Pomidory, pokroić w paseczki, kapary przepłukać na sitku, plasterki szynki pokroić w wąskie paseczki (3 plasterki odłożyć). Wszystko dodać do cebuli, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok. 3 minut.
3.Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu odcedzić i krótko przelać zimną wodą.
4.Makaron ułożyć porcjami na talerzach, na nim cebulę z dodatkami, pokruszona fetę, pozostawione plasterki szynki. Udekorować listkami bazylii.
Komentarze