Penne z orientalnym pesto

0 (0 ocen)

  • 25 min

Zapraszam na aromatyczne pesto w stylu orientalnym, którego podstawą jest bazylia, ale przeplatają się w nim także wyraźne nuty rozmarynu, kuminu, imbiru, czosnku i pieprzu cytrynowego. Nutkę smakowitej delikatności zapewniają prażone migdały i twardy ser kozi :D

  • 25 min

Składniki:

  • - 1 duże drzewko bazylii
    - 5 gałązek rozmarynu
    - 50 g prażonych migdałów
    - 50 g twardego sera koziego
    - około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - 2 ząbki czosnku
    - plaster imbiru (około 1 cm)
    - duża szczypta kuminu
    - 1 łyżeczka melasy
    - pieprz cytrynowy
    - sól do smaku
    + makaron penne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Penne z orientalnym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser kozi i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a migdały rozbijamy delikatnie w moździerzu.
  • 2. Listki bazylii i rozmarynu przekładamy do rozdrabniacza wraz z 2 ząbkami czosnku, dolewamy część oliwy i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite migdały, starty ser kozi, imbir, melasę oraz pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy (nie za długo, ale jedynie przez tyle, aby połączyć odpowiednio składniki)*.
  • 3. Całość doprawiamy dużą szczyptą kuminu, solą oraz pieprzem cytrynowym - całość dokładnie mieszamy. Gotowe pesto podajemy z makaronem penne ugotowanym al dente w lekko osolonej wodzie. Życzę smacznego! :)

Porady

* Pamiętajmy, aby nie dopuścić do powstania jednolitej papki, a jedynie odpowiedniego rozdrobnienia ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować