Penne w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Teraz w sezonie grzybowym ta potrawa się spisuje tanio szybko i smacznie na obiad...

  • 45 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu penne
    50 dag grzybów leśnych
    10 dag wędzonego boczku
    1 cebula
    1 łyżka masła
    2 szklanki bulionu warzywnego
    1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
    2 łyzki startego żółtego sera
    sól do smaku
    1 łyżka mąki pszennej
    3 ziarenka ziela angielskiego
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić z kapelusików usunąć skórkę ,opłukać i osuszyć ,pokroić na mniejsze kawałki.Boczek pokroić w kosteczkę ,przełożyć na patelnię i zeskwarzyć lekko dodać po chwili pokrojoną cebulę w kostkę i poddusić razem.Gdy cebula będzie szkląca wrzucić grzyby i dusić około 15 minut.Pod koniec duszenia oprószyć 1 łyżką mąki pszennej. W garnku zagotować bulion warzywny z zielem angielskim dodać do wrzątku podduszone grzyby i gotować jeszcze na wolnym ogniu około 20 minut.Od czasu do czasu mieszać. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem.Zestawić z ognia wlać słodką śmietankę dodać starty zółty ser i zamieszać. W osobnym garnku zagotować wodę na makaron ,wrzucić go do wrzątku i gotować tak jak podano w przepisie na opakowaniu.Odcedzić przelać zimną wodą .Podawać polany sosem grzybowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować