Penne w kremowym sosie ze szpinakiem, kurczakiem i boczkiem

4.51 (157 ocen)

Pyszne danie dla miłośników makaronu, świeżego szpinaku i serowego sosu.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    300 g makaronu penne
    1/2 kg piersi z kurczaka
    250 g wędzonego boczku
    200 g szpinaku
    2 pomidory
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
    SOS:
    200 g topionego serka z ziołami
    250 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.51 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne w kremowym sosie ze szpinakiem, kurczakiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować, przelać na durszlak, przykryć pokrywką i odstawić.
  • 2. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie świeże liście szpinaku. Gdy szpinak zmniejszy swą objętość, dodać pokrojone pomidory, chwilę przesmażyć. Zdjąć z patelni, przełożyć do miski.
  • 3. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Boczek pokroić w kostkę, wrzucić razem z piersią na patelnię, usmażyć. Dodać usmażony wcześniej szpinak z pomidorami.
  • 4. Serek topiony drobno pokroić, rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Mieszać tak długo, aż w sosie nie będzie grudek. Tak przygotowanym sosem zalać smażącego się kurczaka z boczkiem, szpinakiem i pomidorami. Gotować chwilkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Ciepły makaron polać sosem i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować