To prosty sposób na wiosenny sos do makaronu. Sos jest kremowy, delikatny w smaku. Główki szparagów zostawiamy i podajemy jako dodatek, a z korzeni przygotowujemy sos.
Penne w kremowym sosie szparagowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagom usuwamy zdrewniałe końcówki Robimy to w następujący sposób. Każdego szparaga delikatnie zginamy na końcu, a sam się złamie w odpowiednim miejscu.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, cukru i 2 łyżkami soku z cytryny. Do gotującej się wody wkładamy zielone szparagi związane gumką recepturką tak, aby mogły stać, a ich główki wystawały ponad poziom wody. Gotujemy je od momentu zagotowania 2 minuty (jeśli są grubsze o około 4 minut). Szparagi wyjmujemy i szybko przekładamy do zimnej wody. Wówczas zachowają swoją jędrność.
Szparagi wyjmujemy i osuszamy. Główki odcinamy, a korzenie wkładamy do blendera i miskujemy.
2.Makaron penne gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i szklimy ją. Do podsmażonej cebuli dodajemy mus szparagowy, mieszamy i smażymy 1 minutę. Dodajemy kremówkę, mieszamy, doprawiamy do smaku i smażymy kolejną minutę. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy tak, aby cały sos oblepił makaron. Makaron przekładamy na talerze i obficie każdą porcję posypujemy tartym parmezanem. Na każdym talerzu układamy również pozostałe główki szparagów. Danie podajemy od razu.
Życzę smacznego
Komentarze