Ciasto Paznokieć

4.51 (178 ocen)

Przepis na to ciasto mam od bratowej,z moimi zmianami, a nazwę swą zawdzięcza migdałom, którymi jest posypane.

Składniki:

  • Ciasto :
    2,5 szklanki mąki
    300 g margaryny miękkiej
    1 łyżeczka proszku
    3 żółtka

    Wierzch:
    duży słoiczek kwaśnego dżemu (400-500 g)
    3 białka
    3/4 szklanki cukru

    Krem :
    250 g masła
    400 g masy krówkowej w puszce

    mała paczka migdałów w płatkach 50 g

Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Kajmak

Ciasto paznokieć - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę należy wyjąć wcześniej, aby nie była twarda.
    Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części. Wałkujemy każdą cienko, najlepiej na papierze do pieczenia i wkładamy na blaszkę o wymiarach 22x32. Wszystkie placki smarujemy dżemem.
  • 2. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż będzie szklista.
    Każdy placek smarujemy delikatnie pianą, wyrównując wierzch.Na jednym placku na pianę wykładamy migdały.
    Pieczemy po ok. 15 minut w 180*C (czas pieczenia może się zmienić w zależności od piekarnika).
    Placki studzimy. Papier zdejmujemy gdy ostygną, gdyż ciepłe są bardzo kruche i mogą się połamać.
  • 3. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masę krówkową i ucieramy do połączenia składników.
    Kremem przekładamy placki, tak aby ten z migdałami był na wierzchu. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, najlepsze jest na drugi dzień.

Porady

do ciasta najlepiej użyć dżemu bardzo kwaśnego dla przełamania słodkiego smaku kremu, np z czarnej porzeczki, czy mirabelki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Mąka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować