1.4 szklanki mąki pszennej przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i margarynę. Wszystko posiekać, następnie dołożyć 1 jajko, 2 żółtka i śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min. Następnie wyjąć je i rozwałkować na 4 płaty o wymiarach blachy. Formę wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć 1 blat ciasta i piec w temperaturze 200 st. C przez ok.20 min.
2.Pozostałe rozwałkowane części ciasta posmarować powidłami i zwijać wzdłuż dłuższego boku, tworząc rulony. Rolady ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 st. C przez ok. 20 min. Galaretki rozpuścić w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3.Masa: Z mleka odlać 1 szklankę i zmiksować z 3 jajkami oraz z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Następnie wlać do niego mieszankę mleka, jajek i mąk. Składniki połączyć. Przyrządzić gęsty krem i odstawić do wystygnięcia. Masło ucierać mikserem z 2 opakowaniami cukru waniliowego do momentu powstania puchu. Następnie, cały czas miksując dodawać porcjami wystudzony budyń.
4.W blasze wyścielonej folią spożywczą ułożyć kruchy spód. Na cieście rozsmarować połowę przyrządzonej masy budyniowej. Wierzch nadzienia wyrównać nożem. Na masie budyniowej ułożyć przygotowane rolady, jedna obok drugiej. uważając aby podczas przekładania do formy się nie rozwinęły, po czym lekko docisnąć. Za pomocą łyżki między rolady wyłożyć tężejącą galaretkę. Całość wstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretki stężeją, wyłożyć pozostałą masę budyniową. Następnie na kremie ułożyć biszkopty. Wierzch ciasta udekorować roztopioną czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki by całkowicie stężało.
Porady
Galaretki można rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody, wtedy szybciej stężeją.
Komentarze