Pavlova z kiwi i nutellą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Królowa wśród bez, motywacja w dążeniu do perfekcji .:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 białek
    300g cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    200ml śmietanki 30% / 36%
    kiwi
    1-2 łyżki nutelli
    winogrono do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pavlova z kiwi i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dgg07l 1. Białka ubić na sztywno w szklanej lub metalowej misce. Pod koniec ubijania dodawać cukier - po łyżce. Nie może być wyczuwalny. Gdy cały cukier zostanie wmiksowany, dodać sok z cytryny i mąkę. Miksować. Masę wyłożyć na blaszkę lub podstawkę tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Można sobie pomóż rysując okrąg (np. od talerza) i formować szpatułką ku górze. Piec w nagrzanym do 150*C piekarniku z termoobiegiem przez ok 1,5h
    Jeżeli beza się przypala, zmniejszyć na 100-120*C i za chwilę znów podkręcić temperaturę. Trzeba cały czas obserwować, czy się nie przypala.
    Studzić przy uchylonym piekarniku.
  • 2. Śmietankę ubić na sztywno, wlać letnią rozpuszczoną żelatynę w wodzie, miksować. Dodać nutellę i wymieszać. Schłodzić.

    Kiwi pokroić w plasterki.

    Na wierzch bezy dać śmietanę i poukładać kiwi i winogrono.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować