Pavlova z karmelem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Moi domownicy i znajomi oszaleli na punkcie Pavlovej. Tym razem z karmelem.Słodycz bezy i kremu łączy się z lekko przypalanym posmakiem goryczki. Super!Przepis podstawowy na bezę pozostaje ten sam, jednak zmienił się sposób suszenia.Jeden i drugi przypadł mi do gustu :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 8 białek
    220g cukru drobnego do wypieków
    cukier puder
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu białego winnego ( można zastąpić zwykłym octem)
    300 ml kremówki
    250 g macarpone
    Cukier na karmel ( u mnie brązowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Pavlova z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy cukier już się rozpuści dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Zmiksować dokładnie.
    Blachę wyłożyć pergaminem i odrysować koło. Ja odrysowuję spód od tortownicy, lub talerz obiadowy.
    Wyłożyć masę z białek tak aby boki tworzyły dołek pośrodku.
    Pieczemy przez pierwsze 30 min w temp 130 st a później zmniejszamy do 100 st i suszymy 3 godz.

    Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru i łączymy z mascarpone.

    Krem wykładamy w dołek który tworzyliśmy przy wykładaniu masy na blachę.
    Bezę wkładamy do lodówki. Kiedy się chłodzi zaczynamy robić karmel.
    Na gorącą patelnię wysypujemy cukier i rozpuszczamy go.
    Kiedy jest już płynny zaczynamy wylewać go na bezę.
    Należy robić to ostrożnie ponieważ jest bardzo gorący!
    Karmel szybko stygnie więc możemy się pobawić i stworzyć cieniutkie nitki tworząc pajęczynkę która świetnie stworzy nam dekorację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować