Pavlova warstwowa... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać cukier, nadal ubijać. Dodać ocet, ubić. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać esencję waniliową. Wymieszać.
2.Przygotowana masę przełożyć na papier do pieczenia, formując kształt tortu o średnicy ok. 22cm. W czasie pieczenia średnica nieco się powiększy.
3.Początkowo piec w temperaturze 180st. C, po ok. 20 minutach, zminiejszyć temperaturę do 150st. i doglądając tortu piec go jeszcze ok. 40-45 minut. Po upływie tego czasu, zostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
4.Tak samo postąpić z następną bezą.
5.Przygotować sos: mus truskawkowy połączyć z sokiem wiśniowym oraz z sokiem z cytryny. Schłodzić.
6.Kiwi obrać, pokroić w półplasterki. Obrane, umyte i osuszone truskawki pokroić na ćwiartki.
7.Ubić śmietanę, na końcu dodać cukier puder i w razie potrzeby śmietan-fix. Ubić.
8.Połowę śmietany rozłożyć na pierwszej bezie. Na śmietanie rozłożyć połowę owoców. Przykryć drugą bezą i postąpić podobnie z resztą śmietany i owoców.
Komentarze