Pâté z kurzych wątróbek

0 (0 ocen)

Idealny pasztet

Składniki:

  • 500 g kurzych wątróbek
    180 g masła
    3 cebule szalotki
    1 ząbek czosnku
    2 gałązki świeżego tymianku
    1/4 szklanki nalewki czereśniowej lub wiśniowej
    pieprz sól
    dodatkowo:
    2 duże słodko winne jabłka
    1 szklanka śliwek węgierek
    4 łyżki cukru
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pâté z kurzych wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokiej patelni rozpuszczamy około 50 g masła, wrzucamy od razu tymianek i posiekaną szalotkę oraz czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zarumieni. Należy uważać, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki. Gotową szalotkę wrzucamy do blendera.
    Na patelnię nakładamy wątróbkę i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dolewamy nalewkę i całość smażymy około 1-2 minut. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.
    Całość dokładamy do blendera, wrzucamy pozostałe masło i miksujemy na gładki mus wątróbkowy. Gotowy przecieramy przez sito. Następnie przekładamy do kokilek wyłożonych folią spożywczą, polewamy musem owocowym i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Mus owocowy
    Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki. Ze śliwek wyciągamy pestki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy owoce. Kiedy zaczną się rozpadać słodzimy i podsmażamy, aż całkowicie zmiękną. Gotowe owoce blendujemy na gładki mus.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować