pâté (pasta) z wątróbki gęsiej

0 (0 ocen)

Bardzo prosta i bardzo smaczna pasta z wątróbki gęsiej. Zostały mi wątróbki z dwóch gęsi, szukałam prostego przepisu na jakieś smarowidło. Możemy przemieszać wątróbkę kurzą z wątróbką gęsią. Niestety nie zważyłam wątróbki przed zrobieniem - mój błąd.

Składniki:

  • ok 1 szklanki wątróbki z gęsi (u mnie wątróbki z dwóch gęsi)
    1 jajko
    parę listków selera naciowego
    3 - 4 ząbki czosnku
    1 szalotka
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta pieprz białego mielonego
    ok 180 ml gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasty

Pâté (pasta) z wątróbki gęsiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 150˚C.
  • 2. Włożyć wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz do mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie.
  • 3. Przelać do formy do pieczenia lub 2 małych foremek. Można dodatkowo przecedzić przez sito o drobnych oczkach.
  • 4. Wstawić naczynka do większego naczynia. Wypełnić gorącą wodą do połowy wysokości naczynek z pastą. Piec przez 30-45 minut, aż pasta stężeje.
  • 5. Wyjąć, po ostudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać z grzankami. Smacznego!

Porady

Wyszły dwa pojemniki o pojemności ok 160 ml każdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować