Parzybroda (kozibroda)

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gotowała mi ją babcia, kiedy byłam dzieckiem. W odróżnieniu od śląskiej zupy, na Mazowszu i w niektórych innych regionach jest to danie jednogarnkowe.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta biała: 60 dekagramów
    - ziemniaki: 5 sztuk
    - boczek lub cienka kiełbasa: 5 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parzybroda (kozibroda) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy. Obgotowujemy. Odlewamy wodę i zalewamy świeżą. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Ziemniaki można rozgnieść trochę widelcem. Doprawiamy pieprzem (sporo) Boczek rumienimy, dodajemy posiekaną cebulę. Szklimy. Polewamy parzybrodę tuż przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować