Pasiaste delicje z galaretką herbaciano-wiśniową

0 (0 ocen)

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości lub po prostu sprawić sobie przyjemność to polecam Wam moje delicje. Delikatne, z pyszną galaretką z dodatkiem herbaty Irving, oblane mleczną czekoladą...

Składniki:

  • Składniki na 30 sztuk*:

    125g miękkiego masła
    4 łyżki cukru
    3 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
    75g mąki pszennej
    50g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki herbaty Irving Russian Cherry Confiture(zmielona drobniutko)
    barwnik spożywczy czerwony (np w proszku)



    Dodatkowo:

    200g polewy czekoladowej



    Galaretka:

    galaretka wiśniowa
    350ml wrzątku
    torebka herbaty Irving Russian Cherry Confiture
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Pasiaste delicje z galaretką herbaciano-wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko jej spód).

    Piekarnik nagrzewamy do 190st.

  • 2. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy masa będzie gładka, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
  • 3. Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą.
    Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i zmielona herbatę.
  • 4. Na dnie tortownicy rozsmarowujemy połowę ciasta czerwonego i wstawiamy do piekarnika na 4-5 minut. Wyjmujemy i nakładamy połowę ciasta jasnego, wyrównujemy powierzchnię i ponownie wkładamy do piekarnika na 4-5 minut. Postępujemy tak jeszcze dwa razy, aż skończą nam się oba ciasta. Odstawiamy do wystudzenia. Ostrożnie usuwamy papier.
  • 5. Przygotowujemy galaretkę: Torebkę herbaty zalewamy wrzątkiem (350ml), odstawiamy na 10 minut. Ponownie zagotowujemy herbatę, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej galaretkę. Studzimy. Gdy zacznie tężec, wtedy ostrożnie rozprowadzamy ją na cieście, wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż całkowicie stwardnieje.
  • 6. Małym kieliszkiem wycinamy z ciasta kółeczka.

    Polewę wykonujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pokrywamy nią delicje. Ozdabiamy wedle uznania ;)

Porady

* Nie musicie robić delicji w kształcie kółeczek. Mogą to być i trójkąty, wtedy otrzymacie ich około 60 sztuk. Wystarczy pokroić ciasto z galaretką na paski a następnie każdy paseczek na małe trójkąty. Obtoczyć w polewie i gotowe!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Galaretka Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować