Pascha z białą czekoladą i galaretką

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pascha babka? Dlaczego nie? Lekka, o smaku białej czekolady...

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ricotta: 250 gramów
    - biała czekolada: 200 gramów
    - śmietanka 30%: 200 gramów
    - rodzynki: 50 gramów
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - Żelatyna: 3 łyżeczki
    - galaretka truskawkowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Pascha z białą czekoladą i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i dokładnie wykładamy folią spożywczą. Staramy się, aby folia ściśle przylegała do formy, wówczas pascha będzie miała idealny wygląd.

    Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretkę wlewamy do formy na babkę i wstawiamy do lodówki.

    Śmietankę mieszamy z ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii (laskę należy przeciąć wzdłuż i końcem noża ściągnąć z niej ziarenka), ubijamy na sztywno mikserem. Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia i zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia.
  • 2. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ricottę ucieramy mikserem, mieszamy z ciepłą czekoladą i rozpuszczoną (również ciepłą) żelatyną, dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy rodzynki i posiekaną drobno mleczną czekoladę, mieszamy. Masę wykładamy na zastygniętą galaretkę, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
    Po tym czasie wyjmujemy delikatnie z formy odwracając ją do góry dnem i zdejmujemy folię spożywczą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Ricotta Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować