Pascha z białą czekoladą i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i dokładnie wykładamy folią spożywczą. Staramy się, aby folia ściśle przylegała do formy, wówczas pascha będzie miała idealny wygląd.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretkę wlewamy do formy na babkę i wstawiamy do lodówki.
Śmietankę mieszamy z ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii (laskę należy przeciąć wzdłuż i końcem noża ściągnąć z niej ziarenka), ubijamy na sztywno mikserem. Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia i zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia.
2.Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ricottę ucieramy mikserem, mieszamy z ciepłą czekoladą i rozpuszczoną (również ciepłą) żelatyną, dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy rodzynki i posiekaną drobno mleczną czekoladę, mieszamy. Masę wykładamy na zastygniętą galaretkę, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy delikatnie z formy odwracając ją do góry dnem i zdejmujemy folię spożywczą.
Komentarze