Pascha czekoladowa

4.5 (168 ocen)

Nietuzinkowy przepis na oryginalną paschę czekoladową. Warto mieć ten przepis przy sobie w czasie przygotowań do Świąt Wielkanocnych. To będą słodkie, pyszne święta!

Składniki:

  • 500g twarogu domowego
    100g masła
    90ml śmietanki 33%-36%
    3/4 szklanki cukru pudru
    80-90g gorzkiej czekolady
    do smaku - suszona wiśnia
    3-4 łyżki czekoladowej polewy
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Pascha czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiel twaróg dwa razy przez praskę, wyciśnij i dodaj masło pokojowej temperatury. Rozetrzyj na jednolitą masę.
  • 2. Śmietanę zmiksuj , stopniowo dodając cukier. Ubitą śmietanę dodaj do twarogowej masy i wymieszaj.
  • 3. Czekoladę roztopić na wodnej bani: miseczkę z czekoladą wstaw w większą miseczkę z gorącą wodą.
  • 4. Ciepłą czekoladę (nie gorącą!) powoli dodawaj do masy serowej, cały czas mieszając. Na koniec dodaj 2-3 łyżki suszonej wiśni (wcześniej przemyj gorącą wodą).
  • 5. Formę do paschy wyściel wilgotną gazą, złożoną w dwie warstwy. Na gazę wyłóż czekoladowo-twarogową masę, przykryj gazą i postaw talerz z ciężarem (np. słoik z wodą). Zostaw na parę godzin w pokojowej temperaturze, od czasu do czasu odlewaj serwatkę. Następnie wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • 6. Wyłóż paschę z foremki i polej czekoladową polewą: 2 łyżki śmietanki roztopić na wodnej bani z 1 łyżką miodu, dodaj 50g gorzkiej czekolady i wymieszaj na jednolitą masę.

Porady

Wiśnie można zamienić na kawałeczki czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować