Nietuzinkowy przepis na oryginalną paschę czekoladową. Warto mieć ten przepis przy sobie w czasie przygotowań do Świąt Wielkanocnych. To będą słodkie, pyszne święta!
Pascha czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiel twaróg dwa razy przez praskę, wyciśnij i dodaj masło pokojowej temperatury. Rozetrzyj na jednolitą masę.
2.Śmietanę zmiksuj , stopniowo dodając cukier. Ubitą śmietanę dodaj do twarogowej masy i wymieszaj.
3.Czekoladę roztopić na wodnej bani: miseczkę z czekoladą wstaw w większą miseczkę z gorącą wodą.
4.Ciepłą czekoladę (nie gorącą!) powoli dodawaj do masy serowej, cały czas mieszając. Na koniec dodaj 2-3 łyżki suszonej wiśni (wcześniej przemyj gorącą wodą).
5.Formę do paschy wyściel wilgotną gazą, złożoną w dwie warstwy. Na gazę wyłóż czekoladowo-twarogową masę, przykryj gazą i postaw talerz z ciężarem (np. słoik z wodą). Zostaw na parę godzin w pokojowej temperaturze, od czasu do czasu odlewaj serwatkę. Następnie wstaw do lodówki na 12 godzin.
6.Wyłóż paschę z foremki i polej czekoladową polewą: 2 łyżki śmietanki roztopić na wodnej bani z 1 łyżką miodu, dodaj 50g gorzkiej czekolady i wymieszaj na jednolitą masę.
Komentarze