Pascha czekoladowa

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Spośród wielkanocnych słodkości stawiam ją na równi z mazurkiem. Jest wspaniała.

Składniki:

  • ● 1 kg tłustego twarogu
    ● 20 dag masła
    ● 30 dag cukru pudru
    ● 8 żółtek ugotowanych na twardo
    ● 15 dag startej gorzkiej czekolady
    ● 5 dag rodzynek
    ● 5 dag orzechów
    ● 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Polewa: 10 dag masła
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● 3 łyżki kakao
    ● 2 łyżki winiaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Pascha czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg i żółtka dwukrotnie mielimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, stopniowo dodając twaróg z żółtkami. 2 łyżki masy odkładamy.

  • 2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut. Osączamy. Część bakalii odkładamy do dekoracji. Pozostałe orzechy i skórkę pomarańczową drobno siekamy. Razem z rodzynkami i czekoladą dodajemy do masy twarogowej. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do specjalnej formy z dziurkami lub na sito wyłożone wilgotną lnianą ściereczką. Przykrywamy talerzem, obciążamy i wstawiamy do miski, aby ściekła serwatka. Chłodzimy 12 godzin.
  • 3. Polewa: masło roztapiamy, mieszamy z odłożoną masą, cukrem pudrem i kakao. Studzimy. Mieszamy z winiakiem.
  • 4. Formę wyjmujemy z lodówki i odwracając, wykładamy paschę na płaski talerz. Smarujemy polewą. Dekorujemy.

Porady

RADY Karoliny Czajki Paschę najlepiej kroić schłodzoną, za każdym razem zanurzając nóż w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować