Pascha czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg i żółtka dwukrotnie mielimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, stopniowo dodając twaróg z żółtkami. 2 łyżki masy odkładamy.
2.Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut. Osączamy. Część bakalii odkładamy do dekoracji. Pozostałe orzechy i skórkę pomarańczową drobno siekamy. Razem z rodzynkami i czekoladą dodajemy do masy twarogowej. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do specjalnej formy z dziurkami lub na sito wyłożone wilgotną lnianą ściereczką. Przykrywamy talerzem, obciążamy i wstawiamy do miski, aby ściekła serwatka. Chłodzimy 12 godzin.
3.Polewa: masło roztapiamy, mieszamy z odłożoną masą, cukrem pudrem i kakao. Studzimy. Mieszamy z winiakiem.
4.Formę wyjmujemy z lodówki i odwracając, wykładamy paschę na płaski talerz. Smarujemy polewą. Dekorujemy.
Porady
RADY Karoliny Czajki
Paschę najlepiej kroić schłodzoną, za każdym razem zanurzając nóż w wodzie.
Komentarze