Paszteciki z porem i fetą

5 (191 ocen)

Paszteciki nadają się na świąteczny stół z barszczykiem. Są inne, ale również smaczne co z kapustą czy z pieczarkami i mięsem. Można "powiedzieć" są sobie równe.

Składniki:

  • Na ciasto:
    - 25 g. drożdży
    - 3/4 szkl. mleka
    - 2 małe jajka
    - 1/2 kostki margaryny lub masła
    - 500 g. mąki
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 łyżeczka soli
    - roztrzepane żółtko

    Na farsz:
    - 3 małe pory
    - 2 sery feta ( 400g.)
    - ok. 1 szkl. wody
    - szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paszteciki z porem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0g55c7n 1. Ciasto:
    mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka, margarynę. Mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży. Ugniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę aż wyrośnie.
  • image-226ex3w 2. Farsz:
    pora myjemy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i zalewamy 3/4 szkl wody. Dodajemy pieprz i dusimy ok 20-25 min. Dopóki woda wyparuje.
    Następnie ser feta kroimy w kostkę. Dodajemy pora i mieszamy.
  • image-1vmiis3 3. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkujemy( po kolei).
    Na rogu ciasta nakładamy farsz i zwijamy na jeden raz rulon.
  • image-2984gyw 4. Rulon przekrawamy na kilka części wzdłuż pod ukos. Każdy pasztecik smarujemy żółtkiem.
    Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wsadzamy do piekarnika na ok 15-20 min w temperaturze 160 stopni.

Porady

Z barszczykiem są cudowne. Pora nie należy solić gdyż ser feta jest sam w sobie słony. Ciasto najlepiej ugniatać licząc do 100 wtedy wiadomo, że jest dobrze ugniecione. Tak powiadała prababcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować