Są fantastyczne . Zachowują świeżość nawet drugiego i trzeciego dnia . Farsz można sobie dowolnie zmieniać , ja zrobiłam z kapustą i pieczarkami , moje ulubione :) Maczane w barszczu są po prostu genialne ! Polecam serdecznie !
Paszteciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki kruszymy drożdże i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 – 15 minut pod przykryciem do czasu aż na wierzchu powstanie gruba piana.
Do rozczynu z drożdży dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką na około 1 – 1 ,5 godziny (aż podwoi objętość). W czasie wyrastania ciasta lub dzień wcześniej przygotowujemy nadzienie.
2.Pieczarki i kroimy w kostkę. Dusimy na ogniu aż zmiękną, a sok, który puszczą wyparuje. Dodajemy przyprawy , masło i drobno pokrojoną i przepłukaną w zimnej wodzie kapustę, smażymy około 20 minut. Całkowicie studzimy .
3.Podsypujemy mąką stolnicę i wałkujemy ciasto na duży prostokąt o wymiarach 35 / 45 cm. Dzielimy go na 4 równe części (paski o szerokości około 11 cm). Na brzegu każdego paska układamy nadzienie i zawijamy w długi rulonik, na końcu sklejamy ciasto na całej długości łączenia. Powtarzamy to z resztą pasków.
4.Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy na papier ruloniki (zachowujemy odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby złączenia były na dole. Następnie ostrym nożem kroimy każdy rulon w poprzek co 4-5 cm. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kminkiem lub siemieniem .
Zostawiamy na 30 minut do napuszenia .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 25 minut do złotego koloru .
Całkowicie studzimy i kroimy na kawałki w miejscach nacięć .
Komentarze