Paszteciki z kapustą i pieczarkami

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są fantastyczne . Zachowują świeżość nawet drugiego i trzeciego dnia . Farsz można sobie dowolnie zmieniać , ja zrobiłam z kapustą i pieczarkami , moje ulubione :) Maczane w barszczu są po prostu genialne ! Polecam serdecznie !

Składniki:

  • Ciasto :

    450 g mąki

    30 g drożdży

    2 żółtka

    200 g ciepłego mleka

    100 g miękkiego masła

    1 łyżeczka cukru

    1 łyżeczka soli



    Farsz :

    0,5 kg kapusty kiszonej

    300g pieczarek

    łyżka masła

    1 liść laurowy

    2 kuleczki ziela angielskiego

    sól i pieprz



    Dodatkowo:

    1 żółtko

    1 łyżka mleka

    sezam lub kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki kruszymy drożdże i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 – 15 minut pod przykryciem do czasu aż na wierzchu powstanie gruba piana.

    Do rozczynu z drożdży dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką na około 1 – 1 ,5 godziny (aż podwoi objętość). W czasie wyrastania ciasta lub dzień wcześniej przygotowujemy nadzienie.
  • 2. Pieczarki i kroimy w kostkę. Dusimy na ogniu aż zmiękną, a sok, który puszczą wyparuje. Dodajemy przyprawy , masło i drobno pokrojoną i przepłukaną w zimnej wodzie kapustę, smażymy około 20 minut. Całkowicie studzimy .
  • paszteciki 3. Podsypujemy mąką stolnicę i wałkujemy ciasto na duży prostokąt o wymiarach 35 / 45 cm. Dzielimy go na 4 równe części (paski o szerokości około 11 cm). Na brzegu każdego paska układamy nadzienie i zawijamy w długi rulonik, na końcu sklejamy ciasto na całej długości łączenia. Powtarzamy to z resztą pasków.
  • paszteciki 4. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy na papier ruloniki (zachowujemy odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby złączenia były na dole. Następnie ostrym nożem kroimy każdy rulon w poprzek co 4-5 cm. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kminkiem lub siemieniem .

    Zostawiamy na 30 minut do napuszenia .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 25 minut do złotego koloru .

    Całkowicie studzimy i kroimy na kawałki w miejscach nacięć .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować