Paszteciki z kapustą i pieczarkami

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zwykle robię ich bardzo dużo, bo znikają w mig z talerza.

Składniki:

  • Ciasto: 4 szkl. mąki
    ● 230 ml oleju
    ● jajko
    ● 25 dag gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 12-proc.
    ● 1 dag drożdży
    ● gałka muszkatołowa
    ● łyżeczka soli
    ● łyżeczka kminku
    Farsz: 4 łyżki oleju
    ● 80 dag kapusty kiszonej
    ● cebula
    ● 50 dag pieczarek
    ● 1/2 łyżeczki kminku
    ● 5 dag masła
    ● sól, pieprz
    ● odrobina mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Koreczki

Paszteciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: kapustę z kminkiem
    zalewamy 2 szkl. wrzątku. Gotujemy
    ok. 30 minut. Pieczarki
    oczyszczamy i kroimy w paski.
    Cebulę obieramy i kroimy
    w małą kostkę. Dusimy z pieczarkami
    na oleju. Dodajemy z masłem do kapusty. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Odparowujemy.
    Oprószamy mąką,
    mieszamy. Studzimy.
  • 2. Ciasto: mąkę przesiewamy,
    mieszamy z olejem. Dodajemy
    jogurt wymieszany z drożdżami,
    sól i szczyptę gałki. Wyrabiamy
    i rozwałkowujemy na 0,5-cm placek. Kroimy w prostokąty.
    Nakładamy po porcji
    farszu i zwijamy w ruloniki.
    Układamy na blasze. Smarujemy
    rozkłóconym jajkiem
    i posypujemy kminkiem. Odstawiamy
    do wyrośnięcia. Pieczemy
    ok. 10 minut w temp.
    200 °C z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować