Paszteciki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne i efektowne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki
    2 szkl mleka
    60 g drożdży
    100 g oleju
    2 łyżka cukru
    szczypta soli

    nadzienie
    1 kg kapusty kiszonej
    1 duża cebula
    1 marchewka
    garść grzybów suszonych
    szczypta kminku
    sól
    pieprz ziołowy staropolski
    3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
    wywar z grzybków
    woda do podlania
    1 jajko

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar. Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki. Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę (posiekać ją nieco) i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.

    Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.

    Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać. Ciasto wałkować na ok 4 mm kroić w trójkąty równoboczne . Nakładać nadzienie i sklejać składając w stożek paszteciki. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 15 min w temp 160 st. Na złoty kolor.
    Podawać do barszczyku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować