Paszteciki z brązową soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować soczewicę do miękkości.
Podsmarzyć cebulę na oleju.
Soczewicę i cebulę rozdrobnić malakserem.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawić solą, tymiankiem, majerankiem, pieprzem. Farsz do pasztecików powinien być mocno przyprawiony i wyrazisty.
Aby sprawdzić jaki będzie smak farszu po upieczeniu pasztecików, można na patelni usmażyć łyżkę farszu w formie kotlecika i sprawdzić czy smak jest zadowalający.
Przyprawiony farsz wyłożyć na cieście francuskim, zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.
Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdego pasztecika posmarować rozbitym żółtkiem i posypać czarnuszką.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze