Paszteciki z brązową soczewicą

0 (0 ocen)

Paszteciki z soczewicą doskonale smakują na ciepło i na zimno. Można je zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły lub podać do piwa.

Składniki:

  • 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
    1 szklanka brązowej soczewicy
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    tymianek suszony
    majeranek suszony
    sól
    pieprz
    czarnuszka
    żółtko jaja do posmarowania pasztecików

Paszteciki z brązową soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować soczewicę do miękkości.
    Podsmarzyć cebulę na oleju.
    Soczewicę i cebulę rozdrobnić malakserem.
    Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawić solą, tymiankiem, majerankiem, pieprzem. Farsz do pasztecików powinien być mocno przyprawiony i wyrazisty.
    Aby sprawdzić jaki będzie smak farszu po upieczeniu pasztecików, można na patelni usmażyć łyżkę farszu w formie kotlecika i sprawdzić czy smak jest zadowalający.
    Przyprawiony farsz wyłożyć na cieście francuskim, zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.
    Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każdego pasztecika posmarować rozbitym żółtkiem i posypać czarnuszką.
    Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy