Paszteciki wigilijne z kapustą, grzybami i kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem oraz solą, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na dziesięć minut do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy przesianą mąkę, pokruszony twaróg, jajko i mieszamy.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Kapustę zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Odcedzamy i porządnie odciskamy z nadmiaru wody.
Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy na maśle, dodajemy kapustę i roztarty czosnek z kminkiem i solą. Dusimy razem około dziesięciu minut, studzimy.
Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na długi, na grubość 3 - 4 mm placek (bardziej długi niż szeroki). Na środku układamy farsz z kapusty i pieczarek, delikatnie zamykamy z jednej strony i drugiej, zwijając trochę jak roladę.
Ostrym nożem kroimy na mniejsze paszteciki, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, termoobieg, 190 stopni grzanie z dołu. Pieczemy dziesięć minut, następnie zmieniamy na grzanie z góry i pieczemy kolejne dziesięć minut.
Komentarze