Bardzo często podawane jako dodatek do zup lub przekąska na Opolszczyźnie. W tej wersji z maślanego, puszystego ciasta drożdżowego. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne.
Paszteciki pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieścić razem w misce, wyrobić na gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości czyli na około 1,5h (dodam, że moje delikatnie mówiąc potroiło objętość).
2.W międzyczasie na oliwie podsmażyć posiekane pieczarki z cebulką i odstawić do ostygnięcia.
3.Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na części o masie około 80g.
4.Każdy rozwałkować na okrągły niezbyt płaski placek.
5.Na środku każdego umieścić dużą łyżkę farszu pieczarkowego.
6.Zlepiać placki jak pierogi i umieszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia „złączeniem pierogowym” do dołu blaszki a rogi zawijać pod spód bułeczek.
7.Tak przygotowane pozostawić na 30-50min do napuszenia.
Komentarze