Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Te paszteciki robimy razem od lat. Moja mama robiła je ze mną. Teraz ja robię je ze swoim synkiem 4 letnim Krzysiem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    4 dag drożdży
    20 dag palmy
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
    sól
    Nadzienie:
    50 dag pieczarek
    4 łyżki oleju sojowego
    15 dag ostrego żółtego sera
    sól

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić mlekiem, dodać mąkę, jajka i palmę. Osolić i wyrobić gęste ciasto.

    Nadzienie:
    Umyte pieczarki osuszyć, poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dusić z dodatkiem oleju i osolić. Miękkie odstawić, przestudzić i wymieszać z utartym serem.
  • Wałkowanie ciasta to frajda. 2. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Napełniać nadzieniem pieczarkowym, formując podłużne pierożki.
  • 3. Wstawić na nagrzanego do 180 C piekarnika. Piec na złoty kolor z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować