Paszteciki krucho-drożdżowe :)

4.5 (142 ocen)

  • 20 min

Przepis na paszteciki z kapustą i pieczarkami jest naprawdę prosty :) Smakują wyjątkowo zarówno ciepłe jak i także zimne. Są idealnym dodatkiem do gorącego czerwonego barszczu:)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto krucho-drożdżowe
    -70 dag mąki
    -1 kostka margaryny
    -1 szklanka śmietany
    -2 żółtka
    -6 dkg drożdży
    -sól oraz cukier do smaku
    -jajko do posmarowania
    -zioła prowansalskie do posypania ( niekoniecznie)

    Składniki na farsz:
    -1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką
    -30 dkg pieczarek
    -2 cebule
    -przyprawy (sól, pieprz, kminek, zioła prowansalskie, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki krucho-drożdżowe :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz. 1. Farsz:
    Kiszoną kapustę dobrze wypłukać. Zalać wodą i gotować do miękkości. Następnie odcedzić, odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju . Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i chwilkę dusić .Dodać kapustę i dusić ok. 30 min. doprawić solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną oraz kminkiem i ziołami prowansalskimi .
  • Paszteciki 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka i wymieszać. Drożdże rozetrzeć z cukrem i ze śmietaną, dodać także sól. Składniki połączyć i wyrobić dokładnie. Ciasta nie dajemy do wyrośnięcia. Paszteciki przygotowujemy od razu .
  • Paszteciki 3. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Kroić w prostokąty lub pasy, nałożyć farsz i zwijać dowolnie, brzegi dociskając widelcem.
    Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka.
    Piec 15 min w temp. 200* C.

Porady

Paszteciki będą równie dobrze smakowały nafaszerowane pieczarkami, serem feta lub mięsem mielonym :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować