Paszteciki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut (aż rozczyn urośnie).
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól i roztopione i ostudzone płynne masło. Dodać wyrośnięte drożdże, dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej przykryć je ściereczką).
2.FARSZ:
Pieczarki drobniej pokroić. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać pieczarki, posolić, usmażyć. Ugotowane mięso z rosołu zmielić w maszynce razem z pieczarkami z cebulą. Farsz wymieszać, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, łyżkę miękkiego masła, doprawić solą i pieprzem.
3.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta powykrawać szklanką kółka, część z nich zostawić całe, a z części powykrawać kieliszkiem w środku "dziurkę". Całe kółka i te "dziurawe" skleić ze sobą, brzegi docisnąć widelcem.
4.W środku każdego pasztecika umieścić kulkę mięsnego farszu, a w jej środek wcisnąć lekko plasterek oliwki. Paszteciki posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.
Komentarze