Paszteciki drożdżowe pieczone z nadzieniem mięsnym

4.5 (147 ocen)

  • 45 min

Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej", wydanej w 1957 roku. Paszteciki są puszyste, chrupiące i łatwe.

  • 45 min

Składniki:

  • 1. Ciasto:
    25 dag mąki (dałam 10 dag pszennej, 10 dag żytniej i 5 dag łamanego żyta -> ale rodzaj jest obojętny, ważne aby nie była zbyt "ciężka" do wyrośnięcia drożdży),
    1,5 dag drożdży,
    0,5 dag cukru,
    200 ml mleka,
    1 jajko i 1 żółtko,
    4 dag stopionego smalcu (lub oleju).

    2. Nadzienie:
    30 dag gotowanego mięsa,
    5 dag czerstwej bułki,
    5 dag cebuli,
    3 dag tłuszczu,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paszteciki drożdżowe pieczone z nadzieniem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na pierogi 1. Przyrządzić rozczyn: drożdże utrzeć z cukrem, dodać 5 dag mąki i kilka łyżek mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
    Następnie dodać resztę mąki, jajko, żółtko i lekko osolić. Wyrabiać łyżką. Dodać tłuszcz. Wyrobić ręką. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
  • pierogi 2. Cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać do zmielonego mięsa. Przyprawić i wyrobić.Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrajać placuszki o średnicy ok. 6-7 cm. Nakładać pośrodku po łyżeczce nadzienia i zalepić brzegi jak na pierogi. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • pierogi do wyrośnięcia 3. Gdy wyrosną posmarować każdy rozkłóconym białkiem. Piec ok. 20 minut w 170/180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować