Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej", wydanej w 1957 roku. Paszteciki są puszyste, chrupiące i łatwe.
45 min
Składniki:
1. Ciasto:
25 dag mąki (dałam 10 dag pszennej, 10 dag żytniej i 5 dag łamanego żyta -> ale rodzaj jest obojętny, ważne aby nie była zbyt "ciężka" do wyrośnięcia drożdży),
1,5 dag drożdży,
0,5 dag cukru,
200 ml mleka,
1 jajko i 1 żółtko,
4 dag stopionego smalcu (lub oleju).
2. Nadzienie:
30 dag gotowanego mięsa,
5 dag czerstwej bułki,
5 dag cebuli,
3 dag tłuszczu,
sól, pieprz.
Paszteciki drożdżowe pieczone z nadzieniem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyrządzić rozczyn: drożdże utrzeć z cukrem, dodać 5 dag mąki i kilka łyżek mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Następnie dodać resztę mąki, jajko, żółtko i lekko osolić. Wyrabiać łyżką. Dodać tłuszcz. Wyrobić ręką. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
2.Cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać do zmielonego mięsa. Przyprawić i wyrobić.Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrajać placuszki o średnicy ok. 6-7 cm. Nakładać pośrodku po łyżeczce nadzienia i zalepić brzegi jak na pierogi. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
3.Gdy wyrosną posmarować każdy rozkłóconym białkiem. Piec ok. 20 minut w 170/180 stopniach.
Komentarze